A Beautiful Story

door Henk Vroom | 22 januari 2018 |

A Beautiful Story

A Beautiful Story is social enterprise. We verkopen lucky tools, sieraden, wenskaarten en cadeautjes die iets doen. Ze hebben namelijk een mooie boodschap voor de ontvanger én leveren goede banen op voor de makers in Nepal. In tien jaar creëerden we 100 banen. Onze droom is dat getal voor 2025 op 1000 banen te krijgen. En elke dag komt die droom wat dichterbij. Maar dat gaat niet vanzelf…

Doel: waarom naar de boerderij voor Agile?

Omdat ABS sterk groeit, lopen we tegen vele obstakels aan. Ik roep altijd ‘we doen het uit het boekje van de groeicrisis theorie’. In Amsterdam staat een team van 15 gemotiveerde medewerkers. We zijn ene lerende organisatie, de meeste medewerkers hebben geen tot weinig ervaring in het werk wat ze doen. We moeten onze processen en manier van werken vernieuwen om de groei mogelijk te maken. Ons doel voor de workshop was om te leren wat Agile werken inhoudt, in de praktijk ermee oefenen en vervolgens door te vertalen naar ons eigen dagelijkse werk.

Aanpak: hoe ziet een boerderij dag eruit?

Een paar maanden geleden volgden we een DISC workshop bij Henk op de boerderij. We kregen inzicht in onze individuele gedragsvoorkeuren en zagen hoe dit doorwerkte in teamverband. Dit kwam goed van pas tijdens de Agile Workshop.

Deze dag begonnen we met het waarom en hoe van Agile. We leerden scrummen en dat gingen we meteen oefenen. Het voeren van de koeien en het jongvee pakten op een Agile Scrum manier aan. Een paar collega’s konden meteen oefenen in de rol van scrum master of product owner. Met het team maakten we sprint planing. Dat betekent werk opbreken in kleinere eenheden en pokeren (leuk!) om de benodigde inspanning in te schatten. En dan handen uit de mouwen! Aan de slag met de dieren. Tussendoor deden we stand-ups en natuurlijk volgde er een sprintretro en evaluatie. Net als in het echt de bedoeling is.

Aan het eind hebben we de vertaling gemaakt naar onze eigen werkprocessen. Dat was natuurlijk waar het om ging. Geweldig om de boerderij als metafoor te kunnen gebruiken. Bij iedereen landde de methode meteen.

Resultaat: wat merken we op de werkvloer

Terug op kantoor gingen we er meteen mee aan de slag. Op strategisch maakten we met het management team een backlog met user stories, of wel in gewone taal onze strategische prioriteiten in een scrum format gieten. Het was fijn deze lijst nog even met ‘boer Henk’ door te nemen.
Op operationeel niveau zijn we gaan werken met sprintplanningen. Collega’s zitten nu écht in de scrum master en product-owner. We hebben met Henk afgesproken dat hij ons nog een paar keer op kantoor komt ondersteunen bij het verder prioriteren van de backlog en de zogenaamde sprintwissels. Je hoort het al, ik heb de Agile taal al aardig onder de knie gekregen:)

Wil je meer weten over coaching op basis van gezond boeren verstand? Neem dan contact met mij op. Tel: 06-53789002

Henk Vroom
Oprichter en teamcoach Gezond Boeren Verstand

Locatie boerderij

De Stadshoeve
Zunderdorpergouw 29
Zunderdorp (bij Amsterdam)

Contact

GezondBoerenVerstand.com
Henk Vroom
Pieter de Molijnlaan 19
3764 SB Soest
Tel: 06-53789002
E-mail: henk@gezondboerenverstand.com