Gerda Langeveld

Gerda Langeveld – Zorginstituut nederlands

door Henk Vroom | 4 april 2019 |

Probleemstelling

We zijn met ons restaurantteam dagelijks bezig met het zorgen voor lekker eten en drinken in het restaurant. Daarnaast zorgen we voor het klaarzetten, inclusief catering, van de vele vergaderruimtes binnen het gebouw. We werken met een flink aantal parttimers en invalkrachten. Het werk kent verder veel piekmomenten waarop iedereen tegelijk bediend wil worden. We merkten dat we heel hard aan het werk waren maar dat we onderling te weinig op één lijn zaten. We kregen steeds meer behoefte aan ondersteuning om beter samen te werken en elkaars krachten te benutten in plaats van dat een negatieve houding de overhand zou krijgen. We hadden al contact met Bureau Gerritsen uit Bussum en via hen zijn we terechtgekomen bij GezondBoerenVerstand.

Aanpak

We hebben een plan gemaakt met daarin verschillende bijeenkomsten. Degene waar we het meest naar uitkeken was de dag op de GezondBoerenVerstand boerderij. Vooraf hebben we individueel via internet een uitgebreide vragenlijst ingevuld waaruit ieders sterke punten duidelijk naar voren kwamen. We begonnen de dag met het presenteren aan elkaar van deze sterke punten en dat was aanleiding voor een aantal behoorlijk pittige maar ook goede gesprekken. De begeleiders Willem IJzereef en Henk Vroom wisten de gevoeligheden op een prettige en passende manier bespreekbaar te maken. Na een overheerlijke lunch gingen we ’s middags aan de slag met schapen drijven. Dat bleek nog niet zo gemakkelijk te zijn. We kregen daardoor goed inzicht in onze natuurlijk gedrag en ook waar we ons nog in konden ontwikkelen. De schapen zijn perfecte spiegels voor groepsgedrag. Als je als team niet duidelijk bent, niet goed samenwerkt en geen goed plan hebt gaan de schapen hun eigen gang. En dat is in het gewone leven natuurlijk niet veel anders. Daar lag een belangrijk ontwikkelpunt voor ons die we later in het traject vertaald hebben naar acties voor ons zelf.
Resultaat

De periode na de boerderij dag was de sfeer nog niet direct verbeterd. En dat was ook wel logisch. Immers op de dag zelf waren best een paar noten gekraakt waar ieder ook nog niet klaar mee was. Dat kraken van die noten was precies wat we nodig hadden want daardoor was benoemd wat al tijden sluimerde. We zijn daarom heel blij dat we de met de sterke punten en de spiegel van de schapen aan de slag zijn gegaan. Na nog een aantal interventies is het goeie gevoel helemaal teruggekomen in het team en daarvoor ben ik Willem, Henk en Roger Frijters (boer en schapen coach) dankbaar.

Wil je meer weten over coaching op basis van gezond boeren verstand? Neem dan contact met mij op. Tel: 06-53789002

Henk Vroom
Oprichter en teamcoach Gezond Boeren Verstand

Locatie boerderij

De Stadshoeve
Zunderdorpergouw 29
Zunderdorp (bij Amsterdam)

Contact

GezondBoerenVerstand.com
Henk Vroom
Pieter de Molijnlaan 19
3764 SB Soest
Tel: 06-53789002
E-mail: henk@gezondboerenverstand.com