knoppen

Bedien jij de knop van de mallemolen die het leven soms is?

door Henk Vroom | 15 september 2016 | Coaching

Een mooi leven als coach

Als coach heb je een mooi leven. Zo melk ik de laatste maanden zo nu en dan de koeien bij een boer in de buurt. Hij heeft er 160 stuks dus het is wel aanpakken geblazen. Vaak doen we het samen maar steeds vaker voert de boer de koeien en doet het werk eromheen. Ik concentreer me dan op het melken van de zwartwit gevlekte dames. Dat melken gebeurt in een zogenaamde carrousel melkstal. Een grote ronde stal die ronddraait en waar tegelijkertijd zo’n 24 koeien gemolken worden. Via een poort stappen steeds nieuwe koeien op de carrousel en via een andere poort verlaten ze gemolken en wel de draaimelkstal, zoals een carrousel ook wel wordt genoemd.

Achtergrond

Ik ben van origine een boerenzoon, opgegroeid op een boerderij met een grupmelkstal. Dat betekent alle koeien vastgeklonken aan kettingen op een rij met een voergoot voor en een mestgoot achter (de grup). Een half jaar lang stil staan, van oktober tot april en dan uitgelaten de wei in. Het melken in een carrousel is voor mij dus iets totaal nieuws en ik ben nog steeds aan het wennen. Er gebeurt namelijk heel veel op hetzelfde moment omdat je 24 koeien tegelijk aan het melken bent. Tel daarbij op dat koeien net mensen zijn en dus ook zo hun nukken hebben en dat ook laten merken door bijvoorbeeld lekker lang te wachten voordat ze de carrousel binnen komen of door onrustig heen en weer te bewegen terwijl je het melkstel eronder wilt hangen. Koeien die net gekalfd hebben moeten in een aparte emmer gemolken worden en hetzelfde geldt voor koeien die met penicilline behandeld zijn. Verder vliegen de poep en plasspetters je soms letterlijk om de oren. Never a dull moment dus tijdens het melken.

Leerprocessen

Als coach ben ik geïnteresseerd in leerprocessen van mensen en heb ik er de gewoonte van gemaakt mezelf als studiemateriaal te gebruiken. Hoe ontwikkel ik mezelf als melker? Hoe ervaar ik de verschillende fasen van het werk, dus het voorbereiden, het melken zelf en het nawerk zoals het schoonmaken? Hoe en wat communiceer ik met de boer? Maar ook, hoe ga ik om met probleemsituaties, waarin opeens verschillende zaken tegelijkertijd mijn aandacht vragen en ik soms, mede door mijn beperkte ervaring, ook niet altijd meteen de oplossing weet. En belangrijk daarbij, wat gebeurt er dan in mijn lijf? Waar voel ik de stress en wat doet dat met mij? En hoe reageer ik daarop?

Één simpele knop

Nu moet je weten dat de hele carrousel bediend wordt met één simpele knop. Zie de ronde knop op het kastje hieronder op de foto. Sorry, voor de poepspetters, maar hou zo’n ding maar eens schoon.

knoppen

De rode knop is de noodknop waarmee je in noodgevallen snel de carrousel kunt stoppen. De ronde knop daaronder kun je draaien en daarmee kun je de carrousel sneller laten draaien, langzamer en ook helemaal stopzetten. En wat schetste mijn verbazing, ik vond het ontzettend lastig om hem langzamer te laten draaien. Integendeel, iedere keer probeerde ik juist mijn snelheid hoog te houden en soms na een kleine calamiteit (een koe schopt bijvoorbeeld zijn melkstel af, alles vies en hij moet opnieuw onder gehangen worden) zelfs op te voeren. Alles in mij was erop gericht om de carrousel op een hoog tempo, eigenlijk zo hoog mogelijk tempo, bij te kunnen houden.

En dat terwijl de boer geen druk oplegt over hoe snel de koeien gemolken dienen te worden. En, misschien nog wel belangrijker, dat ik dit melken voor mijn lol doe. Er is niemand van wie het moet en ik vraag en krijg er ook geen vergoeding voor. Ik merkte dat het mij dus moeite kost om die knop te draaien naar een langzamer tempo. Hoe bizar eigenlijk.

Ken je dat? Eigenlijk is deze knop een metafoor voor de snelheid van ons leven, onze mallemolen van het leven, waar Paul de Leeuw zo treffend over zingt op zijn CD Unplugged uit 1993. Luister hem nog eens, bijv. via Spotify.

Weet je waar de knop zich bevindt om jouw werk of jouw leven aan te laten passen aan jouw tempo, aan wat jij aankunt of waar jij je lekker bij voelt? En als je hem al weet te vinden, gebruik je hem dan ook? Waarschijnlijk is het niet één knop, maar zijn er meerdere knoppen waar je gebruik van kunt maken.

Bedien de knoppen van jouw carrousel

Maar hoe vaak komt het niet voor dat we ons juist focussen op wat er nog meer, anders, beter of sneller zou kunnen of zelfs moeten, voordat we de carrousel even stop mogen zetten. En het wrange is, dat dat moment waarop jouw doelen gehaald zijn lijkt maar niet dichterbij te komen. Oftewel, de carrousel draait maar door want we zijn nog niet klaar en we lijken wel vergeten dat hij ook langzamer kan draaien. Wat zou het je persoonlijke en zakelijk opleveren als je de knoppen van jouw carrousel gaat bedienen. En wat te denken van je omgeving, je klanten, je collega’s en vooral ook je gezin. Denk eens in hoeveel baat zij erbij hebben als jouw carrousel wat trager draait.

Hoe dat te doen? Het begint binnen in je. De beslissing nemen om de carrousel langzamer te willen laten draaien en daarvoor onder ogen zien wat jou ervan weerhoudt. En hoe meer je dat onder ogen ziet, hoe makkelijker het wordt om de knoppen te bedienen. Het lijkt eenvoudig en in essentie is het dat ook. Maar de praktijk is weerbarstiger, dat weten jij en ik.

Ik heb vanochtend weer 160 x 4 spenen door mijn handen gehad en heel wat liters melk in ontvangst mogen nemen. En met een snelheid waar ik en de koeien blij van werden.

Wil je meer weten over coaching op basis van gezond boeren verstand? Neem dan contact met mij op. Tel: 06-53789002

Henk Vroom
Oprichter en teamcoach Gezond Boeren Verstand

Locatie boerderij

De Stadshoeve
Zunderdorpergouw 29
Zunderdorp (bij Amsterdam)

Contact

GezondBoerenVerstand.com
Henk Vroom
Pieter de Molijnlaan 19
3764 SB Soest
Tel: 06-53789002
E-mail: henk@gezondboerenverstand.com