Klaar met kuddegedrag

Ben je soms ook zo klaar met het kuddegedrag in jouw team?

door Henk Vroom | 17 juli 2017 | Teambuilding

Dagstarts, waarom eigenlijk?

Dagstarts zijn ondertussen een bijna verplicht onderdeel van veel teams. Of je nu bij een bank werkt, op de marketingafdeling van een voedingsmiddelenconcern, op de vestiging bij een uitzendorganisatie of in een zorgteam bij een zorginstelling. Dagstarts kennen we allemaal. Vanuit het lean- en agile gedachtengoed is het over komen waaien naar de operationele praktijk van alledag in teams en afdelingen in heel Nederland. Niet zonder reden. Want met de introductie van dagstarts, zo belooft het gedachtengoed ons, houden we focus, werken we beter samen en behalen we zo sneller onze doelen. En net als met elk gedachtengoed is dit ook zo. Maar ook niet zo. En dat maakt het lastig.

Klaar met kuddegedrag

Waarom ze helaas vaak niet werken.

Want waar zit hem het in dat dagstarts in het ene team werken en in het andere team niet? Het is mijn ervaring dat dagstarts te vaak een verplicht nummer zijn in de hectiek van alledag. Dat er geen tijd is om echt naar elkaars uitdagingen te luisteren en daarin mee te denken. En is het tijd? Of is het geen aandacht?! Omdat je zelf druk bent met nog allerlei andere zaken. Of dat je niet echt gelooft dat wat je collega bespreekbaar maakt de goede richting is. Of dat je misschien wel te weinig kennis van zaken hebt op dat onderwerp? Of dat je te verlegen bent en niet goed durft uit te komen voor je eigen mening? Of dat je simpelweg geen interesse hebt voor wat er binnen het team nog allemaal speelt buiten je eigen agenda?

En tot overmaat van ramp!

En weet je wat het vervelendste is van dit gedrag? Dat het vaak, heel vaak gebeurt. Dat het niet eenmalig is, maar weken, maanden en soms zelfs jaren kan voortduren. Dus weg alle goede bedoelingen vanuit het lean- en agile gedachtengoed. Als je als team niet naar eigen gedrag kijkt, werkelijk kritisch durft te kijken, doe je aan navelstaren en kom je geen stap verder.

Meer GezondBoerenVerstand in teams, dat helpt.

GezondBoerenVerstand.com noemt dit negatief kuddegedrag. Dat levert niets op, sterker nog, het kost alleen maar tijd en geld. Wij hebben verstand van kuddegedrag en helpen teams hun performance te verbeteren richting 0% kuddegedrag. Hoe? Door ze te confronteren met zichzelf in het runnen van de GezondBoerenVerstand boerderij.

GezondBoerenVerstand

Vanuit onze kennis van de vee kuddes op de boerderij leveren wij oplossingen voor teams om hun effectiviteit te verbeteren. We doen dit door teams de verantwoordelijkheid te geven over het dagelijkse werk zoals koeien melken, afrastering maken en een schaapskudde bijeendrijven. Laarzen en overalls aan en aanpakken maar. De wijze waarop teams het werk oppakken, uitvoeren en erover communiceren is vergelijkbaar met hun dagelijkse manier van werken en daar haken we op in. We zorgen voor kennis en reflectie om het team te helpen boven hun eigen kuddegedrag uit te stijgen. We gaan voor 0% kuddegedrag! Jij ook?

Wil je meer weten over coaching op basis van gezond boeren verstand? Neem dan contact met mij op. Tel: 06-53789002

Henk Vroom
Oprichter en teamcoach Gezond Boeren Verstand

Locatie boerderij

De Stadshoeve
Zunderdorpergouw 29
Zunderdorp (bij Amsterdam)

Contact

GezondBoerenVerstand.com
Henk Vroom
Pieter de Molijnlaan 19
3764 SB Soest
Tel: 06-53789002
E-mail: henk@gezondboerenverstand.com