Stap voor stap verbeteren

Dat werkt

Verbeter iedere dag

Pijler 5:

Als boer heb je veel repeterende werkzaamheden. Denk aan het melken en verzorgen van de koeien of het jaarlijks meerdere keren bewerken van het land. Het is dus slim om na te denken over hoe je dat steeds handiger en slimmer kunt doen. Elke verbetering die je bijvoorbeeld in het melken doorvoert, betaalt zich minimaal twee keer per dag terug. Of in elke handeling, dus twee keer per dag maal het aantal koeien. Tel uit je winst in tijd en energie!

De laatste pijler heeft een link met het Lean-gedachtengoed dat draait om continu verbeteren. De kracht van Lean is, met de focus op maximale klantwaarde, activiteiten efficiënt herhalen. Dat is belangrijk omdat niets zo vervelend is als telkens tegen dezelfde problemen aanlopen. Streef ernaar om een proces in te richten dat ervoor zorgt dat terugkerende activiteiten en handelingen telkens handiger en slimmer gaan. Ook hier is kwetsbaar vertrouwen van belang; de openheid om te melden wat niet goed gaat en ideeën om te verbeteren in te brengen.

Hoe zorg je ervoor dat de vindingrijkheid van een team optimaal wordt benut? Een eenvoudige oplossing kan het gebruik van een ‘verbeterbord’ zijn. Hierop kan iedereen zijn of haar ideeën kwijt. Maar belangrijker nog is dat je deze prioriteert op maximale klantwaarde en belangrijke issues ook daadwerkelijk oppakt.

(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Op zoek naar een maatwerkoplossing?
Ik help je graag verder.

Locatie boerderij

De Stadshoeve
Zunderdorpergouw 29
Zunderdorp (bij Amsterdam)

Contact

GezondBoerenVerstand.com
Henk Vroom
Pieter de Molijnlaan 19
3764 SB Soest
Tel: 06-53789002
E-mail: henk@gezondboerenverstand.com