Communicatie

De communicatie in het team loopt niet goed

door Henk Vroom | 24 oktober 2017 | Teambuilding

Een van de meest voorkomende problemen in teams. Hier op de foto zie je een mooi voorbeeld van chaos tussen de teamleden tijdens een teamdag op de GezondBoerenVerstand boerderij. Op kantoor zie je het vaak aan het volgende: mensen luisteren niet naar elkaar, vergaderingen lopen rommelig, dominante personen zijn het meest aan het woord, mensen praten vanuit hun eigen stokpaardjes, mensen voelen zich niet gehoord.

Verschillende mogelijke oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken waaraan dit kan liggen. Een ervan is dat taken en verantwoordelijkheden niet duidelijk zijn en misschien ook niet eenduidig verdeeld.
Ik, Henk Vroom van GezondBoerenVerstand.com, hou van duidelijkheid en gebruik de boerderij als leeromgeving voor teams. Teams doen daarbij zoveel mogelijk het echte boerenwerk en als teamcoach help ik ze daarop te reflecteren. Ik zou in dit geval de interventie ‘schapen drijven’ inzetten.

Schapen drijven

Schapen drijven is boerenwerk dat enorm bijdraagt aan het helder krijgen van taken en verantwoordelijkheden
Bij het schapen drijven krijgt het team de opdracht om een kudde schapen bijeen te drijven in een zelfgecreëerde kraal. Een kraal is een omheining van hekken. Veel teams beginnen zo’n opdracht in eerste instantie met nauwelijks een plan, maar vooral veel energie en zin om aan de slag te gaan. Dat laatste is natuurlijk mooi, maar zonder een plan wordt het in de praktijk vaak niet veel. Meestal schrikken de schapen van de hoeveelheid energie die ze op zich af zien komen en sprinten ze er als hazen vandoor. En dan heb je pas echt een hele klus.

Hoe dan wel?

Het team reflecteert op zijn eerste poging en komt vaak zelf tot de conclusie dat hun aanpak verrassend veel lijkt op hoe het er in de dagelijkse praktijk aan toe gaat. Ze besluiten dan ook om bij de 2e poging eerst een plan te maken met daarbij ook meteen duidelijk te maken wie wat gaat doen. Ik geef ze dan nog als tip om ook een aanpak te formuleren mocht dit plan toch niet lukken. Vaak bedenkt het team dat ze er dan goed aan doen om tussentijds de koppen bij elkaar te steken en hun vervolgaanpak te bepalen.

Gezondboerenverstand

Vanuit onze kennis van de vee kuddes op de boerderij leveren wij oplossingen voor teams om hun effectiviteit te verbeteren. We doen dit door teams de verantwoordelijkheid te geven over het dagelijkse werk zoals koeien melken, afrastering maken en een schaapskudde bijeendrijven. Laarzen en overalls aan en aanpakken maar. De wijze waarop teams het werk oppakken, uitvoeren en erover communiceren is vergelijkbaar met hun dagelijkse manier van werken en daar haken we op in. We zorgen voor kennis en reflectie om het team te helpen boven hun eigen kuddegedrag uit te stijgen. We gaan voor 0% kuddegedrag! Jij ook?

Wil je meer weten over coaching op basis van gezond boeren verstand? Neem dan contact met mij op. Tel: 06-53789002

Henk Vroom
Oprichter en teamcoach Gezond Boeren Verstand

Locatie boerderij

De Stadshoeve
Zunderdorpergouw 29
Zunderdorp (bij Amsterdam)

Contact

GezondBoerenVerstand.com
Henk Vroom
Pieter de Molijnlaan 19
3764 SB Soest
Tel: 06-53789002
E-mail: henk@gezondboerenverstand.com