Dienend leiderschap; het klinkt goed, maar wat is het eigenlijk?

door Henk Vroom | 2 november 2017 | Coaching

De leider is dienend aan de groep

Leiderschap is niet persé voorbehouden aan één specifieke leider, hoewel dat in onze Angelsaksische bedrijfsvoering wel zo lijkt. Wij zijn gewend te denken in organisatiestructuren gebaseerd op hiërarchie, waarbij één iemand eindverantwoordelijk is. Het is echter belangrijk om te beseffen dat iedereen in een team leiderschap kan vertonen. De één zal dat doen vanuit een sterke visie op de toekomst, de ander bijvoorbeeld vanuit de zorg voor het team. Dat gebeurt vanuit een sterke behoefte om iets bij te dragen aan het team en is mogelijk vanuit een geboden autonomie.

Als leider dienend aan de groep zijn

Als je hierover doordenkt, kom je misschien net als ik tot de conclusie dat dit voor velen van ons een omschakeling betekent. Want wij zijn gewend te denken voor de groep in plaats van oog te hebben voor de behoeften en mogelijkheden van de individuele leden van de groep; wie ze zijn als mens en als professional. Dit begint met kijken en luisteren. Naar wat er speelt binnen de groep en in de interactie tussen de groep en andere afdelingen, de groep en zijn klanten of zijn leveranciers.

GezondBoerenVerstand

Bij GezondBoerenVerstand bootsen we groepsdynamische processen na met behulp van het vee op de boerderij. Met paarden, schapen of koeien. Het team krijgt een opdracht en we gaan kijken hoe de interactie verloopt tussen het team en de schapen. In hoeverre het team dienend is aan de schaapskudde. Of omgekeerd, dat het team de schaapskudde zijn wil probeert op te leggen. We zien dan vaak de stress bij het schapen toenemen met als gevolg dat het voor het team steeds lastiger wordt om überhaupt nog iets voor elkaar te krijgen met de dieren.

Wil je meer weten over coaching op basis van gezond boeren verstand? Neem dan contact met mij op. Tel: 06-53789002

Henk Vroom
Oprichter en teamcoach Gezond Boeren Verstand

Locatie boerderij

De Stadshoeve
Zunderdorpergouw 29
Zunderdorp (bij Amsterdam)

Contact

GezondBoerenVerstand.com
Henk Vroom
Pieter de Molijnlaan 19
3764 SB Soest
Tel: 06-53789002
E-mail: henk@gezondboerenverstand.com