Samenwerken binnen een team

Samenwerken op zijn best? Het begint met de illusie van controle los te laten.

door Henk Vroom | 17 november 2017 | Teambuilding

Samenwerken

Veel teams kunnen beter presteren dan ze nu doen. In de praktijk is een team vaker een groep individuen dan een hecht team en wat er vaak mist is goed en efficiënt kunnen samenwerken.

Vanuit GezondBoerenVerstand.com probeer ik een wezenlijke bijdrage te leveren aan betere samenwerking binnen teams. Ik doe dat met veel passie en energie, maar ook met nuchterheid en directheid die kenmerkend zijn voor mij als teamcoach van boeren komaf. Mijn ervaring is dat samenwerken niet ingewikkeld is, maar dat we het ingewikkeld maken.

Controle: werkt het?

Een van de manieren waarop we samenwerken ingewikkeld maken is dat we denken dat we er controle over hebben. Denk eens terug aan een moment in je leven waarop een afspraak, die je met iemand had, niet werd nagekomen. Hoe reageerde je dan meestal? Ik vermoed dat je antwoord ergens ligt tussen teleurgesteld, gefrustreerd of boos. Deze reacties zijn in lijn met ons primaire gedragsrespons, namelijk flight, freeze of fight. Kun je daarentegen ook momenten herinneren dat je erom kon lachen? Of dat je er op zijn minst om kon glimlachen?

Een belangrijke illusie in ons leven is controle. We willen het zo graag dat we denken dat we het hebben en zelfs dat we er recht op hebben. Echter, niets is minder waar. In werkelijkheid hebben we bijna geen controle over zaken. Zelfs als je iets eenvoudigs wilt doen als bijv. Conference peren kopen bij de supermarkt. Best mogelijk dat dat ras vandaag niet in het schap ligt. Of neem zoiets als autorijden. Denk eens terug aan een moment dat jij geïrriteerd werd van rijgedrag van een andere automobilist? Wees dan eens eerlijk. Is hun rijgedrag de oorzaak van je irritatie of is het jouw idee van hoe hij of zij hoort te rijden? Ik denk het laatste, toch? Oftewel, dat is je behoefte aan controle over hoe anderen rijden.

Samenwerken vraagt toch om controle?

Nou weet ik maar al te goed dat je als team natuurlijk afspraken met elkaar moet maken om bepaalde resultaten te behalen. En dat je daar een primaire gedragsrespons op krijgt als sommige afspraken niet worden nagekomen. Echter, samenwerken wordt veel leuker en effectiever als je weet dat je in wezen toch al geen enkele controle had en dat niet nakomen van afspraken inherent is aan samenwerken. Je die kennis eigen maken zorgt vanzelf voor vaker een glimlach op je gezicht en het levert meer resultaat op.

Secure Base Leadership:

O ja, waarom deze foto bij deze blog? Omdat dit team een unieke aanpak had. Eén deelnemer, rechts vooraan op de foto, had als taak op zich genomen rust te brengen. Niet meer maar ook niet minder. Geen controle halen maar rust brengen. Secure Base Leadership (lees het boek Care to Dare van George Kohlrieser) in de prakijk. En het werkte!

GezondBoerenVerstand

Vanuit onze kennis van de vee kuddes op de boerderij leveren wij oplossingen voor teams om hun effectiviteit te verbeteren. We doen dit door teams de verantwoordelijkheid te geven over het dagelijkse werk zoals koeien melken, afrastering maken en een schaapskudde bijeendrijven. Laarzen en overalls aan en aanpakken maar. De wijze waarop teams het werk oppakken, uitvoeren en erover communiceren is vergelijkbaar met hun dagelijkse manier van werken en daar haken we op in. We zorgen voor kennis en reflectie om het team te helpen boven hun eigen kuddegedrag uit te stijgen. We gaan voor 0% kuddegedrag! Jij ook?

Wil je meer weten over coaching op basis van gezond boeren verstand? Neem dan contact met mij op. Tel: 06-53789002

Henk Vroom
Oprichter en teamcoach Gezond Boeren Verstand

Locatie boerderij

De Stadshoeve
Zunderdorpergouw 29
Zunderdorp (bij Amsterdam)

Contact

GezondBoerenVerstand.com
Henk Vroom
Pieter de Molijnlaan 19
3764 SB Soest
Tel: 06-53789002
E-mail: henk@gezondboerenverstand.com