Martin Stam Rabobank

Martin Stam – Rabobank

door Henk Vroom | 4 april 2019 |

Probleemstelling

“Vanuit mijn rol als facilitator binnen de Rabobank word ik vaak ingeschakeld bij teams die willen overgaan tot zelfsturing of daarin vastlopen en geholpen willen worden. GezondBoerenVerstand bood een open inschrijfprogramma van een middag aan rond dit thema van zeflsturende teams waar ik graag aan deel wilde nemen.”

Aanpak GezondBoerenVerstand

“De setting op de boerderij geeft meteen al een bepaalde rust waardoor je inspiratie voelt om met elkaar aan de slag te gaan. Er waren diverse managers en professionals van ander bedrijven waardoor we ook van elkaars ervaringen konden leren. Ale Meijer van changeforimpact gaf interessante analyses en handvatten hoe naar zelfsturing te kijken en wat de belangrijkste do’s en dont’s zijn om tot succes te komen. Vervolgens gingen we het geleerde proberen in de praktijk brengen door middel van de activiteit schapen drijven. Daarbij kregen we eerst de uitdaging om een aantal belangrijke keuzes met elkaar te maken, zoals ‘waar plaatsen we de kraal en hoeveel hekjes willen we daarvoor gebruiken?’. Keuzes die meteen al invloed hadden op het aantal punten dat je kon verdienen. Vervolgens gingen we met onze laarzen aan de wei in, aan de slag. Dat leverde mooie maar soms ook frustrerende ervaringen op. Bijvoorbeeld toen alle schapen bijna in de kraal er op het laatste moment toch langs renden en er niets is wat je daar op dat moment nog aan kan doen. Na afloop hebben we geborreld en nabesproken wat we geleerd hadden deze middag.”
Resultaat

“We hebben veel geleerd over zelfsturing vanuit de theorie. Ale Meijer gaf ons eigenlijk in een nutshell een heel overzicht van de belangrijkste randvoorwaarden voor succesvolle implementaties van zelsturing. En ook vanuit de praktijk hebben we veel geleerd door met het schapen drijven aan de slag te gaan. Zo leerden we bijvoorbeeld dat een goed plan maken vooraf erg belangrijk is. Echter, dat je ook in staat moet zijn om snel bij te sturen als het plan toch niet blijkt te werken. Dat was nog niet zo gemakkelijk. Je ziet dat sommigen moeite hebben met naar anderen te luisteren, maar tegelijk dat er ook mensen zijn die moeite hebben om zichzelf te laten horen. De kunst is om die twee krachten allebei te sturen zodat er een goede teammix uitkomt. Ik vind dit juist mooi om daar een rol in te spelen.”

Wil je meer weten over coaching op basis van gezond boeren verstand? Neem dan contact met mij op. Tel: 06-53789002

Henk Vroom
Oprichter en teamcoach Gezond Boeren Verstand

Locatie boerderij

De Stadshoeve
Zunderdorpergouw 29
Zunderdorp (bij Amsterdam)

Contact

GezondBoerenVerstand.com
Henk Vroom
Pieter de Molijnlaan 19
3764 SB Soest
Tel: 06-53789002
E-mail: henk@gezondboerenverstand.com