Focus houden in turbulente tijden

Dat vraagt om afstemming

Houd focus

Pijler 3:

Met alleen een plan komt de boer er niet. De natuur is voor een groot deel onvoorspelbaar. Dat betekent regelmatig goed kijken hoe de zaken ervoor staan, welk weer verwacht wordt en wat je dan het beste kunt doen. Hetzelfde geldt voor de gezondheid van het vee. Ook daarin kun je verrast worden door bijvoorbeeld ziekte. Als boer moet je daarom naast de hectiek van alledag de lange termijn doelen goed op het netvlies houden en daar naar toe werken.

Bij stap 3 weet je als team waartoe je op aarde bent en je hebt je doelen voor het komende jaar helder. Nu is het de kunst om die doelen ook regelmatig met elkaar te bespreken en actie te nemen op de voortgang. GezondBoerenVerstand adviseert teams om in een passend ritme met elkaar stil te staan bij deze voortgang. Visualiseer je doelen door ze op de muur te hangen of een (digitaal) agile scrum board te maken. Want alles wat je vaak ziet, beklijft beter. Pak je doelen erbij als je met elkaar overlegt, zou hou je focus.

Dit lijkt een simpele stap, maar er zijn maar weinig teams die dit regelmatig doen. Terwijl je veel kunt bereiken als een team op deze manier het heft in handen heeft. Je legt de keuzes zo laag mogelijk in de organisatie en stuurt op meetbare doelen. Geniet er met elkaar van als resultaten worden gehaald, maar ga ook het gesprek aan als het niet goed gaat. Want daar leer je van. Hiervoor is kwetsbaar vertrouwen in het team essentieel en dat komt aan de orde in de [volgende stap].

(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Op zoek naar een maatwerkoplossing?
Ik help je graag verder.

Locatie boerderij

De Stadshoeve
Zunderdorpergouw 29
Zunderdorp (bij Amsterdam)

Contact

GezondBoerenVerstand.com
Henk Vroom
Pieter de Molijnlaan 19
3764 SB Soest
Tel: 06-53789002
E-mail: henk@gezondboerenverstand.com